Concerte Clasice Cluj

Saturday, December 21, 2013

Opera Romana - un concert de craciun la superlativ



Seara aceasta melomanii clujeni care au reşsit să vină la operă la ultimul spectacol înainte de Crăciun s-au bucurat de ceva cu totul aparte. Concertul de Crăciun "Christmas Delights" ne-a încântat cu un repertoriu vast şi fermecător. Prima impresie a publicului, intrând în sală: o atmosferă de sărbătoare: scena ornată cu un brad bogat şi imaculat împodobit. Totul avea un aer festiv, toată lumea era în zâmbet şi bunăvoinţă!
Evenimentul fastuos a fost organizat de baritonul Florin Estefan şi ţin să îl felicit, deoarece sunt sigur că a fost un efort colosal, şi programul a fost bine gândit.
Soliştii serii au fost: cântăreaţa Paula Seling, tenorul Hector Lopez şi baritonul Florin Estefan. Au cântat alături de ei: orchestra şi corul operei, sub bagheta lui Flavius Filip (Geneva), corul de copii Junior VIP, pregătiţi şi dirijaţi de Anca-Mona Mariaş şi alţi artişti instrumentali invitaţi (fiind un repertoriu total diferit de cel operatic). Un grup de eleve balerine care au avut 2 momente de coregrafie pe piese instrumentale au adus de-asemenea un spirit fermecat de crăciun în cadrul spectacolului. A prezentat, şi a făcut "ambianţă" basul Petre Burcă, de la Opera Română, acesta a jucat un încântător rol de narator-buffon între anumite momente muzicale, aducând puţin umor serii, deşi multe lucruri le avea de citit de pe un clipboard, fiind un actor bun, a făcut şi aceste lucruri cu stil şi valoare artistică.
Paula Seling este o artistă educată în muzica clasică de la 6 ani, studiind pianul, şi alte discipline muzicale, ajungând la vârsta de 15 ani într-o formaţie de muzică comercială a descoperit o pasiune pentru arta cântului. La vârsta de 18 ani deja excela în lumea muzicală românească. A cântat de atunci în nenumărate concerte şi nu e de mirare că a ajuns doar la repetiţia generală şi a cântat mai mult decât perfect. Cu acelaşi profesionalism şi dedicaţie s-au prezentat şi artiştii operatici Hector Lopez şi Florin Estefan, amandoi dovedind că nu doar ariile şi momentele din operă sau muzica vocal-simfonică cultă pot fi expresive, ci şi aceste piese mai comerciale sau mai tradiţionale pot mişca, emoţiona sau chiar cutremura un auditoriu. Ca şi artişti lirici ale scenelor de operă internaţionale, e cu adevărat remarcabil că şi-au însuşit stilul acesta diferit de a cânta, cu toate că adesea, diferenţele sunt mici, dar este, negreşit, o altă tehnică şi abordare.
Orchestra a interpretat şi muzică de film - un trend binevenit.
Corul Junior VIP a fost un element înduioşător, prezenţa lor la poalele bradului, în faţa scenei, şi piesele lor cât şi acompaniatul în piesele solistice, au fost înălţătoare.
Un lucru care nu trebuie uitat este faptul că toate s-au întâmplat în cadrul operei, a fost un spectacol făcut cu şi prin artiştii operei Române din Cluj-Napoca, de la ansamblul de tehnicieni până la directorul general, Marius Vlad, care a fost şi regizorul spectacolului.
Felicitări Operei şi tuturor implicaţi in acest proiect!
Puteţi viziona momente din concert pe Look TV, în data de 25 Decembrie!

No comments:

Post a Comment