Concerte Clasice Cluj

Friday, December 13, 2013

Filarmonica: Mozart

Seara aceasta Clujul a avut parte de un concert simfonic Mozart foarte interesant și plăcut. Am simțit că intru în trecut: stuarzi costumați în straie de societate vieneza precum in compozitorului - dar mai ales interpretarea primei simfonii, nr. 21: dirijorul Ladislau Horvath a condus orchestra cântând împreună cu vioara întâi și dirijând restul partidelor unde a fost nevoie - în era barocă și începutul clasicismului aceasta era un lucru standard. Este o practica întâlnită la pianiști precum Barenboim, Zacharias și chiar și la starul rebel al viorii Nigel Kennedy - dar de regulă interpretează concerte instrumentale cu orchestra. Mi s-a spus că Ștefan Ruha practica această formulă de-asemenea, dar aceasta a fost înainte de vremea mea.
Interpretarea a fost de asemenea de o natură specială, într-un stil similar cu Harnoncourt sau Gardiner, care interpretează simfoniile clasice cu orchestrele lor dotate cu instrumente din perioada compozitorilor - oferind o sonoritate dezlănțuită cu contraste puternice.
Concertul de pian nr. 27 a fost interpretat adecvat stilului clasic vienez, gentil, emotiv, pe alocuri impozant, dar păstrând mereu galanța. Autorul interpretării pianistice: Viniciu Moroianu.
Cadentele (aparținând marelui pianist Dinu Lipatti) au fost pe cât de dificile tehnic pe atât de încântătoare dezvoltând tumultuos materialul muzical anterior.
Simfonia Linz, fiind mai complexă a fost dirijata de la pupitru, dar precum la prima parte a avut parte de o interpretare proaspătă și dinamică.

Sala a fost plină, ceea ce la un concert clasic este într-adevăr este o reușită respectabilă.

No comments:

Post a Comment